Читај ми!

Imaginarna edicija

David Paternot i Roman Kuhar: Antirodni pokreti u komprativnoj perspektivi (1/4)

U emisiji Imaginarna edicija od 3. do 6. oktobra možete slušati tekst „Antirodni pokreti u komprativnoj perspektivi”, koji su napisali David Paternot i Roman Kuhar.

Kako bi ponudili skicu antirodnih pokreta u Evropi i dali komparativni i transnacionalni pregled ovih mobilizacija, David Paternot i Roman Kuhar pokušavaju da odgovore na tri pitanja. Prvo, u čemu se ogledaju specifičnosti i sličnosti antirodnih mobilizacija u Evropi? Da bi odgovorili na ovo pitanje, autori nude komparativni pregled različitih pokreta i raspravljaju o zajedničkim ciljevima, akterima, strategijama i retoričkim tropima koji opravdavaju njihovo grupisanje u jednu analitičku kategoriju. Pored toga, ispitaće i specifičnu ulogu religije, s fokusom na Katoličku crkvu. Drugo pitanje glasi, kako se mogu objasniti razlike između nacionalnih konteksta i specifičnih oblika koji se preuzimaju u specifičnim prilikama, budući da su analize pokazale da je mobilizacija u nekim zemljama bila veoma masovna, dok je u drugima ostala gotovo tajna. Treće, postavlja se pitanje kako ovi oblici mobilizacije putuju preko granica unutar i izvan Europe. Shodno tome, Paternot i Kuhar će diskutovati o širenju ovih pokreta preko državnih granica, o njihovom rastućem struktuiranju na evropskom nivou, kao i o njihovoj povezanosti sa aktivistima u drugim delovima sveta.

Tekst je deo zbornika Anti-rodne kampanje u Evropi: mobilizacija protiv jednakosti, koji su priredili David Paternot i Roman Kuhar, a objavio londonsko-njujorški izdavač Rowmen & Littlefield International 2017. godine.

Prevela s engleskog Ivana Vujanović.
Čitao je Aleksandar Božović.
Urednici ciklusa Tanja Mijović i Predrag Šarčev.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво