Festival Proms 2022

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 17. jula u Rojal Albert holu u Londonu, koji smo dobili posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija. Tom prilikom nastupio je Simfonijski orkestar grada Birmingema pod upravom svog umetničkog direktora – Kazukija Jamade, japanskog dirigenta koji je te večeri debitovao na Promsu, a na programu su bila ostvarenja Mihaila Glinke, Etel Smajt i Sergeja Rahmanjinova.

Najpre slušamo Glinkinu uvertiru za petočinu operu Ruslan i Ljudmila, koju je ovaj ruski kompozitor pisao od 1837. do 1842. godine inspirisan istoimenim Puškinovim ostvarenjem. Nakon toga sledi Koncert za violinu i hornu u A duru Etel Smajt, britanske kompozitorke i jedne od istakutih sifražetkinja viktorijanske epohe. Ovo delo je premijerno izvedeno na Promsu 1927. godine kada je orkestrom dirigovao slavni Henri Vud, osnivač festivala, kome je kompozitorka i posvetila ovaj koncert. Kao soliste čućete mladu američku violinistkinju Elenu Juriosti, koja je takođe debitovala na Promsu, i hornistu Bena Goldšajdera.

Drugi deo emisije ispuniće Simfonija u e molu broj 2, opus 27 Sergeja Rahmanjinova. Ovo delo je premijerno izvedeno 26. januara 1908. godine u Teatru Mariinski, a tom prilikom orkestrom je dirigovao kompozitor.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво