Читај ми!

Žene u muzici

Večerašnju emisiju ispuniće interpretacije pevačice Ma Rajni, koja pripada prvoj generaciji bluz umetnika koji su inicirali snimanja ovog muzičkog žanra. Veoma je zaslužna za popularizaciju bluza, a njeno izvođaštvo je snažno uticalo i na naredne generacije pevačica. Slušaćete snimke iz 1924. i 1925. godine.

Rođena je 26. aprila 1886. godine u Džordžiji, kao Gertruda Pridžet Rajni. Muzičku karijeru započela je u četrnaestoj godini u Kolambusu, a ubrzo se pridružila lokalnoj pozorišnoj trupi koja je izvodila vodvilje. Na njeno interesovanje za bluz veliki uticaj izvršilo je izvođenje kojem je prisustvovala 1902. godine na jednoj turneji u Misuriju, kada je čula izvesnu devojku kako peva o tome kako je voljeni napustio. Potom, 1912. godine gostujući u Tenesiju upoznala je mladu Besi Smit, koja se trupi priključila kao igračica, te joj je davala prve časove pevanja i sa ovom umetnicom započela dugogodišnje prijateljstvo.

Kada je 1923. godine realizovala prve snimke, Ma Rajni je već bila poznata interpretatorka bluza, čiji se specifičan glas mogao čuti na brojnim koncertima i predstavama širom Amerike. Bila je prepoznatljiva po svojim snažnim vokalnim sposobnostima, jedinstvenoj energiji, impozantnom fraziranju melodija i stilu pevanja koji su kritičari često opisivali rečima da nalikuje jadikovanju i lamentiranju. U izdanju Paramount Rekordsa, u periodu od 1923. do 1928. godine, realizovala je preko 100 snimaka, a uspešnu saradnju ostvarila je sa poznatim muzičarima i orkestrima tog doba, među kojima se izdvajaju: Luis Armstrong, Flečer Henderson, Lovi Ostin, Baster Bejli i drugi.

Urednica Irina Maksimović Šašić





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво