Gramofonija – Kompozicije Franca Lista

Prelide, Špansku rapsodiju i Mađarske rapsodije broj 2 i 9 slušaćete u izvođenju članova Mađarskog državnog orkestra pod upravom Đule Nemeta. Emitujemo zapise sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Kvaliton 1975. godine.

Etiketa Kvaliton se tokom pedesetih i šezdesetih godina vezivala za izdanja sa vrhunskim snimcima umetničke muzike, ali su nakon osnivanja Hungarotona 1967. godine, ploče ove kompanije češće sadržale zapise narodne muzike. Međutim, bilo je značajnih izuzetaka, kao što su izdanja sa Šenbergovim Pjeroom mesečarom, delima Lutoslavskog i Mesijana, te brojne ploče sa Listovom muzikom od kojih je jedna od najuspešnijih upravo ova koju večeras emitujemo. Snimci koje je zabeležila Judit Lukač objavljeni su u više od deset verzija, uključujući izdanja na traci, a u inače bogatoj diskografiji Đule Nemeta, ovo je ploča sa najvećim brojem reizdanja. Producent je bio Janoš Matjaš, a pored mađarskog, postoje izdanja namenjena nemačkoj, sovjetskoj i portugalskoj publici.

Programski komentar za ovo izdanje je napisao Peter Varnai, koji je sa mađarskim državnim izdavačem sarađivao još od osnivanja. Dizajn omota je realizovao Đeze Varga, čuveni mađarski ilustrator čiji se radovi nalaze u različitim publikacijama širom sveta. Zanimljivo je da sve verzije ove ploče imaju isto grafičko rešenje omota, što nije bio čest slučaj sa drugim izdavačima.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво