Direktan prenos iz Kolarčeve zadužbine

U subotu, 1. oktobra od 20 časova, pratićete koncert Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije koji će nastupiti pod upravom Diana Čobanova. Na programu su dela Alfreda Šnitkea i Rodiona Ščedrina.

Jedan od najrespektabilnijih kompozitora 20. veka, Alfred Šnitke, svoju Gogolj svitu pisao je za pozorišnu predstavu Gogoljevog Revizora. Muzika je privukla pažnju ne samo publike, već i dirigenta Genadija Roždestvenskog, koji ju je oblikovao u orkestarsku svitu. Iste večeri biće izvedena i Karmen svita Rodiona Ščedrina, delo koje je kompozitor posvetio svojoj supruzi, balerini Maji Pliseckoj, a koje je inspirisano operom Karmen Žorža Bizea.

Maestro Dian Čobanov je aktivan kao muzički direktor Državne opere u Plovdivu. Master studije završio je na Državnoj muzičkoj akademiji u Sofiji i na Univerzitetu za izvođačke umetnosti u Beču, a potom je stekao i zvanje doktora umetnosti. Pored nastupa u brojnim evropskim koncertnim i operskim kućama, Čobanov radi i kao šef-dirigent baleta Hrvatske nacionalne opere u Zagrebu. U sezoni 2020/21 bio je i gostujući dirigent Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U pauzi prenosa čućete intervju sa ovim umetnikom.

Prenos će realizovati urednice Irina Maksimović Šašić i Marija Vuković





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво