Читај ми!

Refleksije

Dušan Maljković: Drugarica Mileva

U emisiji Refleksije možete slušati tekst Dušana Maljkovića „Drugarica Mileva”, napisan povodom predstave „Gospođa Ajnštajn”, prema tekstu Snežane Gnjidić, u režiji Karin Rosniček i izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda.

Dramska spisateljica Snežana Gnjidić želela je da prikaže svoje viđenje braka između Mileve Marić i Alberta Ajnštajna, braka iz kojeg se, između ostalog, rodila i teorija relativiteta. Naime, u izmišljenom limbu gde se susreću nakon smrti, supružnici pokušavaju da razreše svoju prošlost isprepletenu kreativnošću, strašću (naučnom koliko i telesnom), i raznolikim ushićenjima, ridanjima i eurekama, obaveštava nas Dušan Maljković. Rediteljka, po sopstvenom razumevanju, nije dozvolila da Mileva postane žrtva lišena delotvornosti, jer je imala snage da izdrži i bolni udarac izazvan Ajnštajnovim zahtevom za razvod i probleme sa psihički obolelim sinom Eduardom. Rediteljka paralelno oslikava raspon njenih duševnih stanja: od divljenja velikom fizičaru, ljubavi, postepenog razočaranja sve do besa i gneva, prožetog i lepim sećanjima na zajednički život.

Izražajna gluma Dušanke Stojanović Gild, koja je u središte predstave stavila upravo Milevin lik – dok Albert donekle sedi na „pomoćnoj klupi", na trenutke isuviše detinjasto i neozbiljno prikazan osrednjom ulogom Gorana Jevtića – dočarava nam stvaralačka zbivanja na ivici snoviđenja, pokazujući da estetski hvaljena postavka relativiteta kao „najlepše teorije u fizici" može biti shvaćena i umetnički, a nadahnuće za nju može biti i poetsko, piše Maljković.

Urednica emisije: Tanja Mijović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво