Majstori baroka – Rober de Vize

Svite za gitaru Robera de Vizea izvodi David Žak.

Rober de Vize, francuski kompozitor i svirač na teorbi, lauti, gitari i violi da gambi, rođen je oko 1655. godine. Malo se zna o njegovim ranim godinama, ali se pretpostavlja da je poticao iz imućne porodice koja mu je obezbedila sveobuhvatno opšte i muzičko obrazovanje. Sa 25 godina počeo je da radi kao kamerni muzičar na dvoru Luja XIV, a potom je dobio posebno mesto i kao suverenov učitelj gitare, dobijajući zvanje „Kraljev majstor gitare".

Kao i mnogi drugi barokni kompozitori, i De Vize je u svoje vreme bio poznatiji prvenstveno kao izvođač, a tek onda kao kompozitor. Iako je svirao više instrumenata, najviše je preferirao gitaru, i veliki broj svojih dela, koja po svojim kvalitetima spadaju u sam vrh francuske barokne literature, posvetio je upravo ovom instrumentu. 

Godine 1682. De Vize u Parizu objavljuje svoju prvu zbirku dela za gitaru, a potom i drugu četiri godine kasnije. Zajedno, u njima se nalazi 12 svita, od kojih se svaka sastoji od niza standardnih plesova, kao što su alemanda, sarabanda i kuranta, a De Vize je dodao i gavotu, menuet i bure. Ova ostvarenja karakteriše harmonska jednostavnost kao i razrađenost melodijskih linija. Tehnički su vrlo zahtevne i od izvođača zahtevaju veliku spremnost. 

Autorka: Saša Tošković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво