Читај ми!

Kartelijeri i muzika za klarinet u Beču

U trećoj emisiji ciklusa posvećenog 250. godišnjici rođenja Antonija Kazimira Kartelijerija, slušaćete dela ovog autora i Jozefa Leopolda Ajblera.

Kartelijerijev Koncert za klarinet i orkestar broj 1 u Be-duru je delo koje nedvosmisleno u prvi plan stavlja solistu i virtuozne mogućnosti novih modela klarineta, dostupnih u Beču oko 1800. godine, a pisan je za vodećeg bečkog klarinetistu, Antona Štadlera. Prvi stav započinje laganim uvodom, a nastavlja se briljantnom solističkom ekspozicijom, u kojoj je moguće prepoznati određene elemente češkog folklora. Završni stav oblikovan je kao rondo sa varijacijama, pisan na hajdnovsku temu, pri čemu postupak varijacija Kartelijeriju služi kako bi ponovo istakao tehničke mogućnosti soliste.

Koncert za klarinet bečkog kompozitora Jozefa Leopolda Ajblera je, kao i Kartelijerijevo delo, pisan za virtuoza na ovom instrumentu, Antona Štadlera. Štadler je bio posebno cenjen zbog topline tembra, mekog i delikatnog tona, te izražajnom sviranju u niskom registru, a pored toga što je bio izvođač, sarađivao je i sa graditeljima instrumenta kako bi dobio savršeniji vid klarineta većih mogućnosti. Solistička deonica Ajblerovog koncerta osmišljena je tako da istakne Štadlerove interpretativne snage.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво