Opera „Čarobna frula” Volfganga Amadeusa Mocarta

Reprodukovaćemo snimak opere „Čarobna frula” Volfganga Amadeusa Mocarta, zabeležen 23. jula prošle godine na festivalu Barokne opere u Bonu. U glavnim ulogama nastupili su Metju Njulin kao Tamino i Mari Eriksmen kao Pamina, a ansamblom Serkl d larmoni i Kamernim horom iz Namira dirigovao je Žeremi Rorer. Ovom prilikom predstavljena je nova produkcija, planirana za izdanje ovog festivala 2020, a realizovana je u koprodukciji sa festivalom iz Bremena.

Ovo delo Mocart je komponovao samo dva meseca pre svoje smrti 1791. godine, na libreto svog dugogodišnjeg prijatelja Šikanedera, na čiju incijativu je uvedena i uloga Papagena, koju u ovoj postavci peva Rikardo Novaro. Čarobna frula je bajka čija je tema uzdizanje kroz mudrost, ljubav i dobrotu na jedan viši moralni nivo, što odgovara idejama iz doba prosvećenosti. Mesto i vreme u kojem se dešava ova opera nisu jasno precizirani. Stari Egipat je evociran kroz mističnost, a u nekim ranijim produkcijama prikazani su i uticaji Islama, prvenstveno kroz kostime i arhitekturu. Ovakvi egzotični kostimi i postavka zapravo su bili samo maska; naime, Mocart i Šikaneder su zapravo sve to zamislili kao tajanstveni prikaz masonstva, čijim simbolima je prožeto ovo delo.

Nakon premijere, septembra 1791. godine, Čarobna frula je izvedena čak dvadeset puta u narednih mesec dana, a do kraja 18. veka postavljena je više od 200 puta i danas je jedna od najpopularnijih opera Volfganga Amadeusa Mocarta.

Urednica Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво