Majstori baroka

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 18. jula prošle godine u Gracu, u okviru festivala Stirijarte, a koji smo dobili zahvaljujući međunarodnoj razmeni članica Euroradija. Tom prilikom nastupio je ansambl Sonatori de la Đojoza Marka pod umetničkim rukovodstvom Dorotee Oberlinger, a na repertoaru su bila kamerna dela baroknih majstora.

Na početku emisije čućete Sinfoniju iz muzičko-scenskog dela Sena proslavlja Antonija Vivaldija. Nastala tokom druge decenije 18. veka u Veneciji na libreto Domenika Lalija, ova kompozicija bila je u funkciji veličanja Luja XV, a priča prati tri alegorijska lika koja se dive mudrosti francuskog kralja na proslavi u njegovu čast na reci Seni. Pretpostavlja se da se ova priča odnosi na slavlje koje se desilo zbog pomirenja i ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Venecije i Francuske.

Nakon toga, slušaćete Ariju na bergamsku temu Marka Učelinija, koja predstavlja varijacije na staru popularnu pesmu koja opisuje lepote ovog italijanskog grada. Uslediće potom Kancona Romaneska, kao i arija Kad dune povetarac iz Prve zbirke arija' Đirolama Freskobaldija. Ova dela odlikuju se inventivnošću i upotrebom hromatike po kojoj je autor bio prepoznatljiv, a koja je u isti mah podređena pažljivoj i logičnoj strukturi samih kompozicija. Sudeluje sopran Elizabeta de Marković.

Prvi deo emisije zaokružiće Čakona Tarkvinija Merule, iz 1637. godine.

U drugom delu emisije, najpre ćete čuti Kamerni koncert u de molu pod nazivom Pastirica, u kojoj je kompozitor kroz deonicu poprečne flaute portretisao pastiricu koja na prvi pogled deluje nevino, a što će se kasnije pokazati kao neistina.

Slede potom Vivaldijeva Trio sonata u de molu koja predstavlja dvadeset varijacija na popularnu temu La Folija i Koncert za blok flautu u Ce duru napisan 1729. godine za sirotište i školu Ospedale dela Pieta u Veneciji.

Autorka: Saša Tošković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво