Muzika sveta – WOMEX 2021: Ansambl Mazaher

U petoj emisij ciklusa posvećenog festivalu WOMEX, koji je prošle godine održan u Portu od 27. do 31. oktobra, čućete snimak nastupa egipatskog ansambla Mazaher, zabeležen 28. oktobra 2021. godine u Gradskom teatru Rivoli u Portu.

Ansambl Mazaher jedan je od retkih u kojem žene imaju vodeću ulogu, a koji izvodi zar muziku. Zar je jedan od najstarijih rituala isceljenja koji se praktikovao u pojedinim oblastima podsaharske Afrike, prvenstveno u Egiptu i Sudanu. Ritual se izvodio kako bi se proterali zli duhovi, odnosno džini i izlečili ljudi za koje se smatralo da su opsednuti demonima. Međutim, po mnogim tumačenjima, cilj izvođenja ovog rituala zapravo je bio da se učesnicima omogući prostor u kojem mogu da se oslobode tenzija usled društvenih ograničenja, posebno onih koje su se odnosile na žene - poput strogih pravila ponašanja, odevanja i govora.

Zar se u velikoj meri razlikuje od muzičke tradicije Egipta. Naime, imajući u vidu činjenicu da se ova obredna praksa odvijala daleko od očiju šire javnosti, te da mnogi Egipćani nisu ni znali da postoji, muzika i pesme su opstale u svom izvornom obliku. Instrumenti koji prate ovaj ritual su tanbur , odnosno kiser - nubijska šestostruna lira, kao i različite udaraljke, dok je obavezan instrument mandžur, koji se izvodi prilikom paljenja tamjana. Mandžur se izrađuje od kozjih kopita koja se pričvršćuju za tkaninu koja se vezuje oko struka plesača, najčešće muškaraca. Oni tresu kukovima kako bi stvorili specifičan zvuk zveckanja kada se kopita sudare jedno sa drugim. Upotrebu ovog idiofonog instrumenta pojedini organolozi vezuju za predanje po kojem na arabijskom poluostrvu postoje prelepe žene džini sa kopitama umesto stopala, dok, prema mišljenjima drugih autora muškarci koriste mandžur kako bi izazvali ritualnu smrt, odnosno, kako bi se oslobodili zlih demona.

U cilju očuvanja zara, kao jedinstvenog muzičkog nasleđa koje je poslednjih decenija u procesu iščezavanja, osnovan je Egipatski centar za kulturu i umetnost - Makan, kao i sastav Mazaher. Ovaj ansambl je jedan je od poslednjih koji izvodi zar muziku.

Urednica: Marija Šekularac Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво