Читај ми!

Imaginarna edicija

Frank Žorži: Samoupravljanje u izgradnji. Francuska levica i jugoslovenski „model”

U emisiji Imaginarna edicija, od ponedeljka, 18. do petka, 22. jula, možete slušati delove studije „Samoupravljanje u izgradnji. Francuska levica i jugoslovenski model”. Prevod: Veljko Stanić

Pedeset godina od pobune u maju 1968. godine, ova knjiga se vraća na jednu od najsimboličnijih utopija tog proleća na barikadama: samoupravljanje. Tokom više od jedne decenije, reč koja je dugo bila na marginama dolazi u središte debata francuske levice. Ona ulazi u programe partija i sindikata, pothranjuje razmišljanja i snove o jednom drugačijem socijalizmu, zasnovanom na integralnoj demokratiji, počev od preduzeća pa do čitavog društva. Uobličava se prilikom štrajka radnika fabrike Lip 1973. godine da bi u predvečerje izbora Fransoa Miterana u maju 1981. godine došlo do zastoja. U proteklih nekoliko godina, ova ideja se ponovo pojavljuje kao mogući odgovor na stranputice savremenog kapitalizma.

Samoupravljanje, međutim, nije proizišlo tako opremljeno iz mašte francuskih studenata i radnika u groznici majskih dana. „Samoupravni socijalizam" nastao je drugde, u zemlji koja više ne postoji, i njegovo prenošenje u francusku pripada jednom kulturnom transferu. Reč kao i sama pojava vraćaju nas jedinstvenom iskustvu započetom u Titovoj komunističkoj Jugoslaviji dvadeset godina ranije, odmah po raskidu sa Staljinom. Razumeti njegovu pojavu i opadanje u Francuskoj tokom tri decenije podrazumeva da se piše istorija jugoslovenskog „modela", danas zaboravljenog, kao i njegove recepcije u redovima francuske levice.

Na osnovu impresivne količine neobjavljenih izvora, časopisa, knjiga i svedočanstava učesnika, Frank Žorži na zanimljiv način rekonstituiše i objašnjava ovu trajnu fascinaciju, ponekad ambivalentnu i paradoksalnu, prema „zemlji samoupravljanja", koja je zanimala francuske intelektualce i istraživače, od sindikalista do političkih aktivista, od trockista i libertera do hrišćanskih levičara, od Okupljanja francuskog naroda (SFIO) do Jedinstvene socijalističke partije (PSU) i Francuske demokratke konfederacije rada (CFDT).

Docent na Univerzitetu Pariz i Panteon Sorbona (Centar za društvenu istoriju 20. veka), profesor na Univerzitetu Evri, Frank Žorži je autor dela „Izmišljanje CFDT, 1957–1970" i „CFDT: identitet pod znakom pitanja". Takođe je urednik zbornika „Samoupravljanje: poslednja utopija".

Knjiga Samoupravljanje u izgradnji. Francuska levica i jugoslovenski model" uskoro će biti objavljena u izdanju „Akademske knjige".

Čita: Dušica Mijatović
Urednica: Olivera Nušić.







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво