Читај ми!

Iz arhive Radio Beograda – Beogradski kamerni ansambl

Emisiju smo posvetili Beogradskom kamernom ansamblu, koji je svoju delatnost počeo 1966. godine snimanjem dela domaćih kompozitora za muzički program beogradskih radija. Reprodukovaćemo njihove trajne snimke ostvarene za našu Fonoteku u periodu od 1968. do 1975. godine: Simfoniju za gudački orkestar Branislave Predić-Šaper, Partitu koncertante za solo violinu i gudače Rajka Maksimovića i Divertimento za gudače Bele Bartoka.

Ubrzo po osnivanju Beogradskog kamernog ansambla započela je i njihova koncertna aktivnost u zemlji i inostranstvu, a posebno se izdvajaju nastupi po manjim gradovima u tadašnjoj Jugoslaviji. U jesen 1975. godine, pod rukovodstvom violiniste i jednog od osnivača Tihomira Petrovića, ansambl menja ime u Beogradski kamerni orkestar. Bili su jedini stalni kamerni orkestar koji je činilo dvadeset gudača i četri duvača, a koji je sistematski negovao savremenu domaću muziku.

Sa Pavlom Dešpaljem, Maldenom Jaguštom, Živojinom Zdravkovićem, Angelom Šurevim, ovaj orkestar je postigao zapažene rezultate, ali ni sa jednim od svojih umetničkih rukovodilaca nije uspeo da uspostavi trajnu saradnju, te se često postavljalo pitanje njegovog opstanka. Po rečima Tihomira Petrovića, stalni dirigent dao bi određenu programsku, stilsku i izvođačku fizionomiju, ali bi to ugrozilo opstanak orkestra koji je živeo od snimanja za radio, a upravo saradnja sa više dirigenata omogućavala im je da pripreme raznovrsniji program.

Urednica: Marija Šekularac Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво