Читај ми!

Bojan Kovačević: O delu Nikole Dobrovića

U emisiji Studije i ogledi, od ponedeljka 18. do petka 22. jula, možete slušati ogled Bojana Kovačevića „O delu Nikole Dobrovića”.

Za arhitekturu važe isti kriterijumi vrednovanja kao i za svaku drugu umetnost, osim što arhitektura ima i svoje specifičnosti. Ako se u slikarstvu vrednuje slika, u književnosti roman, u vajarstvu skulptura, u arhitekturi se, za razliku od pomenutih umetnosti, mogu vrednovati ideje i nacrti. Verovatno nijedan arhitekt nije sve svoje ideje i sve svoje nacrte video realizovanima, ali ideja u arhitekturi ume biti vredna kao i realizovan projekt. Oni najveći uvek su na sredokraći između onoga što je ugledalo svetlo dana i ideja.

Delo Nikole Dobrovića, velikog arhitekte čija se glavna dela, poput kompleksa Generalštaba u Beogradu, nalaze u teškom stanju i pitanje je da li će uopšte preživeti, nužno je sagledavati onako kako je to uradio Bojan Kovačević u svome tekstu: kao sklop Dobrovićevih ideja, njegovih arhitektonskih prodora, kao izraz epohe i onoga što epohu nadilazi, najzad, kao izraz bogatog životnog puta prožetog razočaranjima i uzletima.

Čita: Dušica Mijatović
Urednik: Ivan Milenković





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво