Читај ми!

Sublimne frekvencije

Predstavićemo kantautorku i producentkinju Niku Rozu Danilovu koja nastupa pod pseudonimom Zola Jesus.

Ova američka umetnica rođena je kao Nikol Rouz Humel 1989. godine, a kako je njena porodica poreklom iz Odese, odlučila je da promeni svoje ime u Nika Roza Danilova. Formativne godine provela je u severnom Viskonsinu, gde je počela da se bavi muzikom dok je pohađala tamošnji koledž. Ubrzo je objavila nekoliko singlova kao i i-pija za izdavačku kuću Sejkrid Bouns, a debitantski album predstavila je 2009. godine.

Na početku emisije slušaćete odabrane numere sa najnovijeg albuma, koji je pod nazivom Arkhon objavljen u aprilu ove godine. I dok je na ranijim albumima preuzimala uloge autora, instrumentalistkinje, vokalistkinje i producentkinje, bivajući uključena u svaki aspekt zvuka, vremenom je shvatila da ju je potreba za kontrolom odvukla od same umetnosti. Tako je na najnovijem albumu sarađivala sa producentom Randalom Danom, kao i sa istaknutim bubnjarem i perkusionistom Metom Čejmberlenom. Kako ističe Danilova: „Osetila sam da konačno mogu da čujem svoju muziku u mnogo širem kontekstu od onog što bih mogla sama da uradim. Pustila sam ljude da sami interpretiraju moje ideje i pesme, proširujući na taj način zvuk koji sama nikada ne bih mogla da stvorim. To je bilo korisno", rekla je ova umetnica.

Pored izraženih ritmova koje je realizovao Čejmberlen, Zola Jesus na ovom izdanju kreće se između mračnih elektronskih zvukova i minimalističkih zvučnih pejzaža u deonicama klavira i gudačkih instrumenata.

U drugom delu emisije slušaćete odabrane numere sa njenog izdanja Okovi iz 2017. godine.

Urednica Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво