Muzika sveta – Otvaranje Festivala Vomeks 2021

Naredna dva meseca emisija Muzika sveta biće posvećena festivalu Vomeks, koji se prošle godine odvijao u Portu od 27. do 31. oktobra.

Vomeks, odnosno Worldwide music expo, je najveća konferencija svetske muzičke scene koja uključuje sajam, tribine, filmove i koncerte. Kao i prethodnih godina, zahvaljujući razmeni članica Euroradija, slušaoci Trećeg programa Radio Beograda imaće priliku da čuju ekskluzivne snimke odabranih koncerata sa ovog prestižnog festivala.

Prošlogodišnji Vomeks svečano je otvoren koncertom pod nazivom Porto Refolk Ekspres, kada su nastupili sastavi Retimbar, Sopa de Pedra, Seiva, Paluiteiros de Miranda i Galandum Galundejna i pevačica Usija.

Na početku emisije čućete kratki nastup desetočlane grupe Retimbar, koji između ostalog, u svom sastavu ima različite udaraljke i portugalske gitare. Na koncertu povodom otvaranja festivala pridružila im se španska pevačica Usija, poznata po oživljavanju galske tradicije Usledio je nastup ženskog vokalnog ansambla Sopa de Pedra, koji izvodi tradicionalne portugalske pesme kao i sopstvene aranžmane kompozicija savremenih autora, u duhu tradicionalne muzike.

Treći je na scenu izašao folk bend Seiva. Karijeru su započeli 2014. godine, a poznati su po repertoaru zasnovanom na pesmama posvećenim radu i onima koje govore o veri, ali i tradicionalnim instrumentima poput gajdi, kavakinja i raznih udaraljki, koje neretko uparuju sa elektronikom. Pre dve godine pokrenuli su projekat Da Seiva à Árvore sa ciljem da putem koncerata tradicionalnu muziku približe deci školskog uzrasta, a planirano je i štampanje udžbenika koji će se koristiti u školama.

Kao poslednji na ceremoniji otvaranja u Kući muzike u Portu, predstavili su se umetnici iz oblasti Tera di Miranda sa severoistoka Portugalije – muzička grupa Galandum Galundejna čiji je rad već 20 godina posvećen očuvanju mirandske tradicije i jezika mirandez, kao i plesni ansambl Paluiteiros de Miranda. Kako bi postigli kakrakterističan zvuk štimova ovog kraja, članovi grupe Galandum Galundejna sami prave instrumente u stilu mirandeze, kao što su gajde, hardi-gardi, svirale i razne udaraljke. Višestruko nagrađivanom muzičkom sastavu na ovom koncertu pridružio se i osmočlani plesni ansambl koji izvodi ritualne plesove sa štapovima.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво