Читај ми!

Gramofonija - Muzika Johana Sebastijna Baha

Završavamo mini-ciklus u kojem reprodukujemo snimke kompozicija Johana Sebastijana Baha u izvođenju flautiste Vladimira Jagudina, violiniste Grigorija Fejgina, violončeliste Valentina Fejgina i čembaliste Igora Žukova. Emitujemo zapise sa ploče produkcijske kuće Melodija zabeležene 1977. godine.

Značajno je pomenuti da je pijanista i čembalista Igor Žukov bio pasionirani ljubitelj tehnologije snimanja zvuka i često je za sebe isticao da je "najbolji pijanista među snimateljima i najbolji snimatelj među pijanistima". Iako je stekao svetsku slavu kao solo intepretator Skrjabinove muzike, Žukov je bio vrlo aktivan kao kamerni muzičar i sa braćom Fejgin je od početka šezdesetih intenzivno nastupao tumačeći pre svega dela 18. i 19. veka. Pored toga, do 1994. godine je vodio Moskovski kamerni orkestar čiji je bio jedan od osnivača. Samim tim, ne čudi što diskografija ovog muzičara sadrži preko sto izdanja, pretežno na pločama, od kojih je značajan broj ponovo objavljivan na digitalnim nosačima tokom poslednje dve decenije.

Zanimljivo je da je snimatelj Valentin Skoblo i nakon ovog albuma nastavio da sarađuje sa braćom Fejgin i Igorom Žukovim, snimajući trija Čajkovskog i Šuberta, a upravo je on bio zaslužan i za uspeh Žukovljevih ploča sa Skrjabinovim delima. Skoblo i Žukov su zajedno realizovali preko 30 izdanja sa različitim ansamblima, među kojima i snimke koji su objavljivani u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Autor: Milan Milojković

Urednica: Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво