Читај ми!

Muzej zvuka

U emisiji ćete pratiti snimak nastupa ansambla Profeti dela Kvinta održanog 25. juna prošle godine u okviru festivala Bahove nedelje u Tiringiji.

Na programu ovog koncerta čija je tema bila "1700 Godina jevrejskog života u Nemačkoj i 900 godina u Tirinigiji" našli su se psalmi dva majstora koji su početkom 17. veka radili u Mantovi: Klaudija Monteverdija i Salamonea Rosija. Obojica su radili na dvoru porodice Gonzaga, ali je za razliku od Monteverdija, Salamone Rosi manje poznat današnjoj publici. Ovaj umetnik jevrejskog porekla bio je veoma cenjen na dvoru, gde je objavio više zbirki svetovnih madrigala i instrumentalnih kompozicija. Zahvaljujući većem broju jevrejskih muzičara koji su bili aktivni u Mantovi, Rosi je bio u prilici da za potrebe izvođenja u sinagogi, komponuje složenu, "zapadnjačku" muziku na hebrejskom jeziku, želeći da uvede u liturgijsku praksu višeglasni stil negovan u Italiji tog doba. Tako je 1622. godine nastala zbirka "Solomonove pesme", ali su nažalost svi njegovi napori bili uzaludni kada je zbog građanskog rata i kuge koja je 1630. godine pogodila Mantovu, gotovo čitava jevrejska populacija napustila ovaj grad.

Na koncertu čiji ćete snimak pratiti u večerašnjoj emisiji, pored dela Rosija i Monteverdija, izvedeni su i psalmi Elama Rotema, savremenog autora koji je komponovao dela u stilu muzike sa početka 17. veka, nastavljajući tamo gde je, po njegovom mišljenju, Salamone Rosi stao.

 

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво