Читај ми!

Sa beogradskih scena – Duvački ansambl RTS

Reprodukujemo koncert Duvačkog ansambla Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije, zabeležen 21. aprila ove godine u Kolarčevoj zadužbini. Pod upravom oboiste i kompozitora Valtera Davida ovi umetnici izveli su neka od najpoznatijih dela svetske muzičke literature, u verziji za duvače.

Valter David, francuski oboista i kompozitor, karijeru je započeo osvajajući prvu nagradu za obou i kamernu muziku na renomiranom Konzervatorijumu u Parizu, posle čega su se nizale nagrade na takmičenjima širom Evrope. Sa 29 godina postao je najmlađi profesor oboe i kamerne muzike na ovom Konzervatorijumu. U želji da obogati relativno ograničen repertoar za svoj instrument, Valter David deluje i kao kompozitor i kao aranžer dela klasične muzike. Njegov opus čini preko 35 originalnih kompozicija za obou, kao i jedna opera, a za svoj instrument do sada je uradio 1200 aranžmana.

U večerašnjoj emisiji slušaćete uvertiru iz opere Karmen Žorža Bizea, kao i muziku iz baleta Ljubav čarobnica Manuela de Falje. Ovaj balet-pantomimu u jednom činu sa podnaslovom Scena Cigana iz Andaluzije, de Falja je komponovao tokom 1914. i 1915. godine po narudžbini čuvene španske flamenko igračice Pastore Imperie. Muzika ovog baleta oslikava andaluzijski zvučni ambijent, a de Falja je uspeo da dovede flamenko u kontekst klasične muzike, uspostavljajući mapu puta za takozvani orkestarski flamenko. U poslednjem muzičkom bloku čućete jedno od najpoznatijih dela Modesta Musorgskog - Slike sa izložbe, koje je autor 1874. posvetio svom prijatelju, slikaru i arhitekti Viktoru Hartmanu.

 

Urednica emisije: Marija Vuković


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво