Majstori baroka – Benedeto Vinačezi

Kantate i sonate Benedeta Vinačezija interpretiraju članovi ansambla Lji Eranti pod upravom Alesandra Kazarija.

Benedeto Vinačezi je rođen 1666. godine u Breši, u porodici trgovaca i građanskih funkcionera koji su bili visoko obrazovani. Njegova intelektualna radoznalost i ljubav prema eksperimentisanju podstaknute su još u detinjstvu. Kao mlad je pokazao talenat za muziku, i prve časove orgulja dobio u katedrali u svom rodnom gradu.

Godine 1687. Vinačezi objavljuje svoju prvu zbirku trio sonata u Veneciji, koja otkriva da je bio kapel majstor Ferdinanda Gonzage - markiza grada Kastiljone dele Stivere u Mantovi. Zatim, 1698. godine dobija nameštenje kao vođa muzičkog ansambla u crkvi Santa Maria dei Derelitti, i tokom svog rada ovde stiče veliku popularnost. Na ovoj funkciji bio je sve do 1715. godine, i prema sopstvenoj proceni napisao je preko 450 dela. U međuvremenu, 1704. godine je pobedio na takmičenju za zamenika orguljaša Bazilike Svetog Marka, i ovu poziciju zadržava sve do svoje smrti, 1719. godine.

Danas se smatra da je Vinačezi uživao veliko poštovanje u Veneciji, i da je često bio pozivan da diriguje i piše muziku za crkvene festivale. Mali broj njegovih dela je sačuvan - jedna pastorala, kantate, sonate, oratorijum i moteti. Muzika koja nam je danas dostupna odlikuje se originalnošću, pažljivo osmišljenom strukturom i visokim nivoom motivske konherentnosti. 

Autorka: Saša Tošković 



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво