Читај ми!

Džez

Slušaćete odabrane numere sa koncerta Big Benda Zapadnonemačkog radija i Majre Melford, održanog 30. novembra prošle godine u Kulturnom centru Alter Šlahthof, u belgijskom gradu Epenu.

Majra Melford je američka džez pijanistkinja, koja je svoju karijeru počela da gradi krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, nakon školovanja kod legendarnog avangardnog saksofoniste i kompozitora Henrija Tredgila. Njegovi složeni aranžerski i ritmički koncepti pijanistkinji su poslužili kao inspiracija za autorski rad, koji tokom poslednje tri decenije razvija kroz niz vlastitih grupa. Kompozitorski stil gradi na raskršću post-bapa, fri-džeza i savremene kompozicije, a nastupa pretežno u malim sastavima.

Utoliko je njen nastup s nemačkim Big Bendom Zapadnonemačkog radija, naklonjenim tradiciji, predstavljao malo iznenađenje i izlazak iz komforne zone. Kako sama objašnjava povodom nastupa, prethodno je gostovala na koncertu Džez orkestra Linkoln centra, što joj je dalo inspiraciju da se podrobnije pozabavi i ovim formatom. Na koncertu u Kulturnom centru Alter Šlahthof, Majra Melford predstavila se u odmerenom izdanju, prihvativši ulogu ravnopravne članice orkestra, za koji je koncept osmislio gostujući kompozitor i aranžer Vins Mendoza.

Autor Nikola Marković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво