Читај ми!

Putevi proze

Almudena Grandes: Frankenštajnova majka (10)

U emisiji Putevi proze, možete slušati delove romana savremene španske spisateljice Almudene Grandes „Frankenštajnova majka”.

Almudena Grandes (1960–2021) jedno je od najvećih imena savremene španske književnosti. Frankenštajnova majka poslednji je deo petoknjižja započetog 2007. godine romanom Smrznuto srce (Ines i radost, 2010; Čitalac Žila Verna, 2012; Tri Manolina venčanja, 2013; Pacijenti doktora Garsije, 2017).

Grandes svoje priče gradi na dva koloseka. Prvi je posvećen pojedinačnim ženskim likovima koji se bore protiv predrasuda i snažnih religijskig stega, a spisateljica svoje likove smešta na kraj 19. i početak 20. veka. Druga njena opsesivna tema je građanski rat u Španiji, bilo da o tom ratu govori direktno, bilo da se on, kao mračni odjek, nalazi u pozadini radnje.

Frankenštajnova majka prati život španskog psihijatra koji se, s 33 godine i pošto je već stvorio karijeru u Švajcarskoj, vraća u Frankovu Španiju. Ne samo što ne prepoznaje zemlju u kojoj odrastao – fašizam je zemlju i ljude potpuno izobličio – nego se, kao stručnjak, susreće s dubokim nerazumevanjem i preprekama kakve u slobodnoj zemlji nije imao. Istovremeno s uspomenama iz detinjstva, često vrlo neugodnim, pojavljuju se likovi koje je nekada poznavao.

Almudena Grandes vrhunska je pripovedačica. Njena proza, sve vreme, čitaoca drži u napetom iščekivanju.

Roman španske spisateljice pojaviće se u izdavačkoj kući „Blum" iz Beograda.

Sa španskog prevela Jasmina Milenković
Čita Dušica Mijatović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво