Читај ми!

Antologija srpske muzike

Dela Svetomira Nastasijevića: Jesenja pesma, kantata Reči u kamenu, Koncert za dve flaute i gudače i Pastorala. Snimci su zabeleženi šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka.

 

Svetomir Nastasijević je rođen 1. aprila 1902. godine u Gornjem Milanovcu, u porodici koja je pripadala intelektualno-umetničkoj eliti prve polovine prošlog veka. Braća Nastasijević ostavila su veliki trag u srpskoj umetnosti i kulturi: Živorad je bio akademski slikar, Momčilo i Slavomir - književnici, a Svetomir je bavljenje muzikom započeo u gimnaziji, kada ga je osnovama teorije i harmonije učio Milivoje Crvčanin, a uporedo je počeo da pohađa i časove violine. Potom je završio arhitektonski odsek na beogradskom Tehničkom fakultetu, i sudelovao kao violinista u ansamblima poput orkestra Stanković i Kolegijum Muzikum. U periodu od 1935. i 1936. godine radio je kao pomoćnik reditelja beogradske Opere, a 1940. godine bio je na mestu generalnog sekretara Muzičkog programa Radio Beograda.

U Nastasijevićevom opusu zastupljeni su gotovo svi žanrovi. Stilizovani elementi srpske narodne muzike, koji odlikuju najveći broj dela ovog autora, ostvareni su jednostavnim kompoziciono-tehničkim sredstvima.

Urednica: Irina Maksimović Šašić

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво