Gramofonija – Kompozicije Ludviga van Betovena

Reprodukujemo snimke Klavirskog koncerta u ce-molu broj 3 opus 37 i uvertire „Leonora" Ludviga van Betovena u izvođenju članova Simfonijskog orkestra Mađarskog radija pod upravom Heriberta Esera uz sudelovanje solistkinje Ani Fišer. Emitujemo zapise iz 1966. godine sa ploče produkcijske kuće Kvaliton.

Uprkos uspesima ranijih diskografskih ostvarenja koje su predvodili Fišer i Eser, album koji večeras emitujemo čini se nije objavljen u luksuznoj verziji, već je, naprotiv, reč o ploči namenjenoj širokoj publici, koja je objavljena pod etiketom poznatijoj po popularnim izdanjima. Iako je producentski tim koji su činili Ferenc Takač i Ištvan Juhas zabeležio snimke vrhunskog kvaliteta, oni nisu bili dostupni na kvalitetnijem nosaču sve do digitalnog reizdanja 1991. godine. Ovome je verovatno doprinela i činjenica da Fišer nije odobravala objavljivanje snimaka kojima nije bila zadovoljna.

Zanimljivo je da se na prednjoj strani omota nalazi fotografija Betovenovog klavira iz Mađarskog narodnog muzeja koju je zabeležio Đula Holič, inače poznat po tome što su njegovi radovi bili štampani na razglednicama koje su na sebi imale tonski zapis i mogle su se reprodukovati na gramofonu. Pored toga, autor je nekoliko uspešnih omota za ploče sa muzikom Bele Bartoka, po kojima je postao poznat i van svoje domovine.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво