Muzika Georga Bende

U trećoj emisiji ciklusa koji priređujemo povodom 300. godišnjice rođenja Georga Bende, nemačkog kompozitora češkog porekla, slušaćete izbor orkestarske i duhovne muzike ovog autora.

Na početku emisije emitujemo dve sinfonije Georga Bende - broj 8 u De-duru i broj 11 u Ef-duru. Ova dela trostavačne strukture sa prvim stavom u preglednom sonantom obliku potiču iz šeste i sedme decenije 18. veka.

Čućete i crkvene kantate Georga Bende, u izboru i izvođenju ansambala Pevači Svete Barbare i Lestate armoniko. Reč je o albumu premijernih modernih izvedbi Bendinih luteranskih kantata, koje su početkom našeg veka pronađene u rukopisnoj arhivi berlinske Pevačke akademije. Dok su ova dela većinom komponovana početkom druge polovine 18. veka, kada je Benda radio u Goti, sama berlinska Pevačka akademija bila je aktivna od 1791. godine, što pokazuje da su Bendine kantate bile cenjene i izvođene i van njegovog neposrednog okruženja. U njima se posebno izdvaja kompozitorova posvećenost pravilnoj deklamaciji bogoslužbenog teksta, te dramatski efekti koji su direktno u sprezi sa tekstualnim sadržajem. Božićna kantata, koja je nastala 1784. godine hronološki zaokružuje ovaj izbor Bendine duhovne muzike, sačinjen na osnovu arhiva berlinske Pevačke akademije. Centralno mesto u ovoj kantati zauzima arija tenora u da kapo formi, sa ekspresivnim, prokomponovanim središnjim odsekom, u kome Bendu prepoznajemo kao jednog od vodećih predstavnika nemačkog osećajnog, emfindzamer stila.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво