Читај ми!

Umetnost interpretacije – Vilijam Kristi

Večerašnja emisija biće posvećena ovom francuskom dirigentu američkog porekla i jednom od najvećih stručnjaka za francusku baroknu operu.

Danas, u svojim poznim sedamdesetim godinama, Kristi je i dalje jedan od najaktivniji promotera istorijski informisane interpretacije i otkrivanja zaboravljenih dela baroknog i klasičnog repertoara. Rođen 1944. godine, Kristi je najpre završio studije istorije umetnosti na Harvardu, da bi potom na Jejlu studirao muziku, učeći čembalo sa Ralfom Krikpatrikom. Kao veliki protivnik rata u Vijetnamu, Vilijam Kristi je 1970. napustio Sjedinjene Američke Države kako bi izbegao potencijalnu mobilizaciju, preselišivši se u Francusku, čiji će državljanin postati 1995. godine.

U svojoj novoj domovini je postao poznat kao izvođač barokne muzike, a njegovo ime je danas nedovojivo od ansambla „Cvetajuće umenosti" koji je osnovao 1979. godine. Ovaj ansambl je dobio naziv prema istoimenoj operi Mark-Antoana Šarpantjea, a francuski barokni repertoar postao je okosnica njihovog umetničkog rada tokom osamdesetih godina prošlog veka. Prvi veliki uspeh ostvarili su postavkom opere Atis Žan-Batista Lilija u Operi komik u Parizu, čiju je parituru Kristi pronašao u arhivama Francuske nacionalne bibilioteke, priredivši je za prvo savremeno izvođenje. Postavka ovog dela označila je početak obnove interesovanja za francusku baroknu operu, te su u narednim decenijama izvedena značajna dela poput Šarpantjeove i Kerubinijeve Medeje, Ramoovog Anakreonta ili Lilijeve Armide. Vremenom, repertoar ansambla „Cvetajuće umetnosti" se širio ka operama drugih baroknih autora, pre svih Hendla, Monteverdija, Persla i Skarlatija, a zatim i instrumentalnim delima Hajdna, Mocarta i Baha. U pripremama i izvođenjima ovih dela, Vilijam Kristi ne nastupa samo kao dirigent, već i kao muzikolog i redaktor partitura, ali i kao čembalista. Svoj bazični instrument, čembalo, Kristi je učio kod Ralfa Kirkpatrika, američkog čembaliste i muzikologa zaslužnog za katalogizaciju opusa Domenika Skarlatija, te se u bogatoj diskografiji od preko 100 snimaka, mogu pronaći i Kristijeve interpretacije muzike za ovaj instrument.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво