Читај ми!

Putevi proze

Agota Krištof: Nepismena

„Pet godina nakon dolaska u Švajcarsku, govorim francuski, ali ga ne čitam. Ponovo sam postala nepismena. Ja, koja sam naučila da čitam sa četiri godine” – seća se Agota Krištof u svojoj autobiografskoj pripovesti koju možete pratiti do nedelje, 16. januara.

Knjiga Nepismena (L'Analphabete), Agote Krištof, nastala je od tekstova napisanih 1989. i 1990, po narudžbini, za jedan nemački časopis, nakon čega ju je 2004. (kao i prošle, 2021) godine objavila švajcarska izdavačka kuća Zoe. Sačinjena je od jedanaest kratkih poglavlja koja evociraju događaje iz različitih perioda autorkinog života, od srećnog ranog detinjstva u mađarskom selu, preko adolescencije obeležene siromaštvom, usamljenošću i staljinističkim kultom ličnosti, do ilegalnog napuštanja Mađarske i izgnanstva u Švajcarsku, što ju je lišilo ne samo domovine, nego i jezika.


Sa svojim uspomenama Agota Krištof se razračunava lapidarnim, krajnje svedenim stilom, uglavnom u prezentu. Iako je veoma kratka, knjiga Nepismena je dirljiva i ubojita, lucidna i često prožeta diskretnim humorom.

Knjigu Nepismena je s francuskog jezika preveo Bojan Savić Ostojić, a uskoro će je objaviti izdavačka kuća Nojzac (Neusatz) iz Novog Sada.

Tekst čita: Gordana Gačić
Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво