Читај ми!

Studije i ogledi

Bojan Jovanović: Varvarstvo i savremeni svet (1/5)

Iako kulturno-istorijski prevaziđeno i vezano za davnu prošlost, varvarstvo je u vidu arhaičnog psihološkog potencijala prisutno i u današnjim civilizovanim ljudima i, zavisno od okolnosti, može se ispoljiti na različite načine – smatra antropolog Bojan Jovanović.

Prema autorovom mišljenju, pokazalo se da uprkos tehnološkom i materijalnom napretku pojedini narodi svojim odnosom prema drugima mogu pasti u varvarstvo. Reč je o svojevrsnom duhu varvarskog nasleđa koji se istovetnom psihologijom potvrđuje savremenim sredstvima i u današnjem civilizovanom svetu. U neprimerenim postupcima pojedinaca manifestvuje se varvarsko u njima i ukoliko ono preovlada u njihovom ponašanju suočavamo se sa novim varvarima čija je dominacija obeležila njihovo doba. Duboko prisutno i u današnjem čoveku, varvarstvo nije memorisano konkretno iskustvo već prvenstveno potencijal koji se može različito izraziti i, poput agresivnosti, zadobiti destruktivno ili kreativno obeležje.

Određeno u odnosu na civilizaciju kao drugo i kulturno niže i bliže prirodnom, varvastvo je ugrožava u situacijama kada je agresivno usmereno ka njoj, ali je i obnavlja onda kada se kontrolisano vraća njenim izvorima.

Varvarsko ugrožavanje civilizacijskih dometa nije, dakle, istorijska prošlost, već naša sadašnjost i budućnost. Ispoljavanjem svog negativiteta u pojavama savremene kulture, čovek iskazuje svoj varvarski potencijal. Pod okriljem civilizacije, varvarstvo danas pokazuje mnoga lica, a bavljenje njime je jedina prednost koju imamo nad njegovim negativnim aspektom koji preti da postane naša realnost. Zato je upoznavanje varvarstva način sprečavanja takvog ishoda, a tematizacija istorijskih i današnjih iskušenja prilog tom njegovom adekvatnijem sagledavanju.

Tekst čita: Dušica Mijatović
Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво