Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Reprodukovaćemo snimak koncerta violinistkinje Alene Baeve i Litvanskog simfonijskog orkestra pod upravom Gintarasa Rinkevičijusa, zabeležen 3. oktobra u Litvanskoj nacionalnoj filharmonijskoj dvorani u Vilnjusu. Na programu su bila dela Sergeja Prokofjeva i Dmitrija Šostakoviča.

U prvom delu emisije slušamo Violinski koncert broj 1 u De duru opus 19 Sergeja Prokofjeva, u kojem je solističku deonicu tumačila Alena Baeva. Ova ruska violinistkinja rođena 1985. godine, pažnju muzičke javnosti privukla je tokom studija na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi. Na poziv Mstislava Rostropoviča, studije je od 2003. nastavila u Francuskoj, a potom je pohađala i Akademiju Seiđija Ozave u Švajcarskoj 2007. godine. Nakon debitantskog nastupa u Linkoln centru u Njujorku, kritičar časopisa Njujork Klasikal Rivju napisao je: Baeva svojom interpretacijom privlači kao magnet, a zvuk njenog instrumenta, punoća tona i čudesno precizna intonacija vredni su divljenja. Njena snaga i žar čine da svaki koncert zvuči kao remek delo, navodi se u kritici. Repertoar Alene Baeve obuhvata preko 40 violinskih koncerata i to ne samo renomiranih klasičnih dela, već i manje poznatih kompozicija.

U drugom delu koncerta ovaj orkestar i dirigent izveli su Osmu simfoniju u ce molu opus 65 Dmitrija Šostakoviča. Ovo delo Šostakovič je komponovao 1943. godine a premijerno ga je u novembru iste godine izveo Jevgenij Mravinski, kome je i posvećena ova simfonija. Budući da je nastala neposredno nakon veoma uspešne Lenjingradske simfonije, Sovjetske vlasti su Osmoj simfoniji pridodale naziv Staljingradska simfonija, sa ciljem da je iskoriste u propagandne svrhe, ali ona nije doživela ogroman uspeh kao prethodno delo. Štaviše, ova simfonija je naišla i na kritiku kod stručne javnosti, između ostalih, o njoj se nepovoljno izrazio i Sergej Prokofjev, a nakon Ždanovljevog dekreta 1948. godine, bila je jedno vreme i zabranjena.

 

Urednica Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво