Читај ми!

Džez

Predstavićemo odabrane numere sa albuma „Code of Being“ kvarteta američkog saksofoniste Džejmsa Brendona Luisa, objavljenog za izdavačku kuću Intakt Rekords.

Saksofonista Džejms Brendon Luis u prethodnih desetak godina profilisao se kao jedan od najubedljivijih sviračkih naslednika velikog Džona Koltrejna i predstavnika spiritualnog pristupa post-bapu i fri džezu. Njegov veliki proboj na sceni desio se kada je 2014. objavio album "Divine Travels" sa legendarnim kontrabasistom Vilijamom Parkerom i bubnjarom Džeraldom Kliverom, a do danas objavio čitav niz izdanja u različitim malim formacijama. Premda je sklon i stilskim varijacijama, u svakoj od postava dominira njegov prepoznatljiv, moćan ton na saksofonu, u duhu stare škole spiritualnog džeza iz poznih šezdesetih.

Džejms Brendon Luis je sa pijanistom Aruanom Ortizom, basistom Bredom Džounsom i bubnjarom Čedom Tejlorom objavio je već dva albuma, a poslednji „Code of Being" izašao je sredinom oktobra za švajcarski Intakt Rekords, specijalizovan za izdanja avangardnog džeza. Za ovaj album karakteristični su melodični počeci numera u kojima često dominira Ortizov lirizam, da bi u improvizacionom segmentu potom došlo do aranžerske i ritmičke dekonstrukcije, odnosno Luisovih elaboriranih, kompleksnih solo deonica. Vrhunac albuma je 13-ominutna numera "Where is hella" kao najupečatljiviji reprezent koltrejnovskog pristupa džezu, koji još uvek mladi saksofonista iznosi sa lakoćom prekaljenog veterana.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво