Читај ми!

Iz arhive Radio Beograda – 25. BEMUS: Kamerata akademika

Snimak sa koncerta kamernog orkestra Kamerata akademika iz Novog Sada, koji je održan 8. oktobra 1993. godine u Kolarčevoj zadužbini, u okviru 25. Beogradskih muzičkih svečanosti. Iz bogatog programa koji su te večeri interpretirali novosadski umetnici, slušamo dela Slavka Šuklara, Ivane Stefanović, Arnolda Šenberga i Tomaza Albinonija.

Na početku emisije čućete Vokalizu končertante za violončelo i gudače Slavka Šuklara, drugonagrađenog na Tribini kompozitora u Sremskim Karlovcima 1993. godine. Solista je Ištvan Varga. Odmah potom, čućete Gudački kvartet broj 3, pod nazivom Play Strindberg Ivane Stefanović, prvonagrađene kompozitorke na Tribini u Karlovcima. Sledi Gudački sekstet opus 4, pod nazivom Ozarena noć Arnolda Šenberga. Autor je delo komponovao 1899. godine za samo tri nedelje, a ubraja se u red njegovih najznačajnijih ostvarenja u kojima je još uvek koristio tonalnost. Na kreju emisije čućete i Koncert za obou i gudače opus 9 broj 2 u de-molu Tomaza Albinonija.

Nekadašnja muzička urednica Prvog programa Radio Beograda Milena Miloradović, je u kritici koju je o festivalu napisala za nedeljnik „NIN" 15. oktobra 1993. godine, nakon primedbe da je ansambl imao neodmerenu dužinu programa sa čak dve pauze, istakla da su izvođači bili transparentniji u muzici naših kompozitora – Šuklara i Stefanovićeve – nego u delima Baha, Albinonija i Rosinija. Na kraju teksta autorka zaključuje da „muzičari novosadskog orkestra zaslužuju komplimente, naročito solista Dejan Kulenović".

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво