Читај ми!

Imaginarna edicija

Emanuel Tajeb: Kuća od karata – zločin u politici (2/5)

U demokratskim društvima politika se, u načelu, smatra miroljubivim nadmetanjem u kojem se politički protivnici bore i pobeđuju na osnovu broja osvojenih glasova na izborima, a svako uplitanje nasilja u izborni poredak osuđuje se kao izraz onih agresivnih nagona koje su ljudi, zahvaljujući civilizacijskom napretku, kroz vekove naučili da kontrolišu.

Serija Kuća od karata (House of Cards) – smatra Emanuel Tajeb, francuski politikolog koji se, između ostalog, bavi i analizom političkih TV serija – čista je suprotnost ideji miroljubive političke delatnosti, budući da se u njoj politika pretvara u samo mesto zločina. Iako se radnja serije odvija u okvirima jednog naizgled relističnog, verodostojnog i prepoznatljivog političkog sveta Vašingtona, prestonice SAD, junaci serije su specifično oblikovani likovi čiji se postupci zasnivaju na pravilima utilitarizma koje je još u šesnaestom veku uspostavio Makijaveli, a prema kojima je nužnost ta koja čini zakon, uključujući i podrivanje polja političkog delovanja nasiljem. Gledano iz tog ugla, političke, ali i brutalne kriminalne, odnosno bestijalne aktivnosti protagonista u seriji Kuća od karata spadaju u domen fikcije i prikazane su kao primena makijavelističkih principa u sferi savremene politike. U tom smislu, smatra autor, reč je o „fikcionalnoj antropologiji plemena političara", koja nam govori o aktuelnim strahovima izazvanim profesionalizacijom politike i odvajanjem političke elite od naroda.

U sedmičnom ciklusu Imaginarna edicija možete slušati uvodno i treće poglavlje Tajebove knjige, koju će, u prevodu Jasne Vidić, ovih dana objaviti Fakultet za medije i komunikacije iz Beograda.

Tekst čita: Aleksandar Božović
Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво