Vek harmonike

U večerašnjoj emisiji slušaćete ostvarenja Gerharda Šteblera: delo pod nazivom Kalifornijski san za solo harmoniku, nastalo 1998. godine, a potom i kompoziciju pod nazivom Način – stranka – način? za harmoniku i orkestar iz 2007. godine. Kompozicije smo dobili ljubaznošću autora.

Rođen 1949. godine u južnoj Nemačkoj, Štebler je studirao na Muzičkoj akademiji u Detmoldu kod Nikolausa Hubera, a potom na Univerzitetu umetnosti Foklang. Osim komponovanja, ovaj umetnik je aktivan i kao organizator muzičkog života, ali i pedagog koji redovno učestvuje na brojnim seminarima i radionicama, ili, kao predavač, na visokim muzičkim školama u Severnoj i Južnoj Americi i na Dalekom Istoku.

Nastupi Gerharda Šteblera često prevazilaze konvencionalni okvir i očekivanja, jer njegove interpretacije uključuju korišćenje pokreta u prostoru, aktivnu ulogu osvetljenja i mirisne simulacije, kao i uključivanje publike tokom izvođenja dela. Autoru je važno da pokrene maštu slušaoca i da stimuliše sve perceptivne organe. Kako sam Štebler kaže, interakcija između kompozicije i improvizacije je zapravo ono što je u centru njegove pažnje.

Na Šteblerov pristup samom instrumentu veoma je uticao njegov mentor Nikolaus Huber, koji je podržavao ovog nemačkog kompozitora u njegovoj tendenciji da transformiše harmoniku u 'vazdušnu mašinu' i da maksimalno koristi sve mogućnosti meha.

Autor emisije: Marija Vuković

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво