Читај ми!

Opere – Volfgang Amadeus Mocart: Figarova ženidba

U emisiji posvećenoj operskoj umetnosti reprodukovaćemo snimak opere „Figarova ženidba” Volfganga Amadeusa Mocarta, zabeležen 5. jula ove godine na predstavi održanoj u okviru festivala u Eks-An-Provansu.

Glavne uloge tumačili su Andre Šuen kao Figaro, Žuli Fuks kao Suzana, Žakelin Vagner kao grofica Almaviva, Gjula Orent kao grof Almaviva, Mauricio Muraro kao Bartolo, Monika Bačeli kao Marčelina, Lea Desandre kao Kerubino, Emiliano Gonzalez-Toro kao Don Bazilio i Leonardo Galeaci kao vrtlar Antonio. Horom Nacionalnog konzervatorijuma iz Marseja i ansamblom Baltazar Nojman dirigovao je Tomas Hengelbrok.

U centru radnje ove poznate opere nalazi se Figaro, sobar grofa Almavive, koji pokušava da ostvari i ozvaniči svoju ljubav sa Suzanom, grofičinom sobaricom. Glavne prepreke su to što grof želi Suzanu za sebe, kao i Figarovi finansijski problemi, jer će umesto otplate duga prema staroj plemkinji Marčelini, Figaro možda morati da postane njen muž. U borbi sa ljudima moćnijim od sebe on mora da upotrebi jedino što ima - inteligenciju, lukavost i snalažljivost. Nasuprot njemu stoji grof Almaviva - pohotni i uticajni bogataš koji ne samo da je zanemario svoju ženu, lepu groficu Rozinu, nego po svaku cenu želi da osvoji ljupku Suzanu, ne hajući što ona želi da se uda za svog izabranika Figara.

Urednice emisije Jelena Damjanović i Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво