Читај ми!

Muzej zvuka

Večerašnju emisiju ispuniće kompozicije portugalskog renesansnog kompozitora Pedra de Eskobara.

Pedro de Eskobar ili Pedro iz Porta, kako je još poznat, rođen je u ovom protugalskom gradu, najverovatnije kao potomak kastiljanskih imigranata. Iako je smatran portugalskim kompozitorom, Eskobar je najveći deo karijere proveo u Španiji. Njegovo ime se prvi put pominje 1489. godine kada je kao horista stupio u službu Izabele od Kastilje, gde je bio aktivan narednih deset godina - kao pevač, ali i kao kompozitor, sarađujući sa Fransiskom de Penjalosom, Fransiskom Hernandezom i Alonsom de Alvom. Eskobar je 1507. godine prihvatio mesto kapelmajstora katedrale u Sevilji, ali se nakon dugogodišnjih žalbi na malu platu i previše obaveza, vratio u rodni Portugal, gde je postao kalepmajstor na dvoru Dom Afonsa, sina kralja Manuela I. Iako je tokom života uživao poštovanje savremenika, ovaj kompozitor je život okončao u nemaštini, boreći se sa alkoholizmom.

Sačuvana Eskobarova dela otkrivaju autora koji je posedovao veliko kontrapunktsko umeće, kao i osećaj za muzičku obradu teksta.

U emisiji ćete pored moteta i himni ovog autora, čuti i najraniji Rekvijem koji je napisao autor sa Pirinejskog poluostrva. Povod nastanka ovog dela nije još uvek sa sigurnošću utvrđen, a činjenica da je sačuvan u rukopisu koji sadrži liturgijski repertoar negovan na kraljevskom dvoru Kastilje i Aragona, otvara dve mogućnosti - jedna je da je delo komponovano povodom smrti Izabele od Kastilje i njene sahrane u Granadi 1504. godine. Međutim, u tom trenutku, Eskobar više nije bio u službi španskih monarha, te se pretpostavlja da je verovatnije Rekvijem napisan za princa Huana, jedinog sina i naslednika kraljevskih kuća Kastilje i Aragona 1497. godine ili njegovu stariju sestru Izabelu, koja je umrla naredne godine Ovo je jedna od samo dve Eskobarove sačivane mise, u kojima autor koristi različitu kompleksnu imitacionu tehniku i česte promene teksture.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво