Читај ми!

Umetnost interpretacije – Jozef Suk svira Betovena

Večerašnja emisija biće posvećena snimcima Violinskih sonata Ludviga van Betovena koje su zabeležili Jozef Suk i Jan Panenka 1966. i 1967. godine.

Suk je jedan od najistaknutijih predstavnika češke violinske škole, a po mišljenju mnogih, njegovo umeće predstavlja vrhunac evolutivne linije koja je započela još u 19. veku. On je naslednik svog čuvenog dede, po kom je dobio i ime, kompozitora i dugogodišnjeg člana češkog kvarteta „Jozef Suk", kao i nastavljač tradicije koju su utemeljili njegovi prethodnici, učenici legendarnog Otakara Ševčika, Jan Kubelik i Jaroslav Kocian.

Jozef Suk je od samih početaka uporedno negovao solističku karijeru i angažman u kamernim sastavima. Bio je prva violina „Praškog kvarteta", a godinama je nastupao i u Suk triju, koji je i osnovao. Godine 1961. postao je solista Češke filharmonije sa kojom je nastupao širom sveta, a samo na Praškom proleću nastupao je kao violinista, violista i dirigent više od osamdeset puta. Diskografski zapisi Jozefa Suka višestruko su nagrađivani najznačajnijim evropskim priznanjima, kao što su Gran Pri Šarl Kro, Edisonova nagrada, Zlatni disk izdavačkih kuća Kolumbija i Suprafon.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Suk je smatran jednim od vodećih violinista svoje generacije, kojeg su posebno cenile kolege kao što su David Ojstrah, Hernik Šering, Salvatore Akardo i drugi. I danas se na snimcima može čuti izuzetno lep ton ovog violiniste, koji je pored vrhunskog tehničkog umeća, njegovim interpretacijama pružao stil pun emotivnog naboja.

Urednica emisije Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво