Читај ми!

Imaginarna edicija

Joram Hazoni: Nacionalizam i zapadnjačka sloboda

Tekst „Nacionalizam i zapadnjačka sloboda”, koji će biti na programu do petka, 27. juna, preuzet je iz intrigantne Hazonijeve knjige Vrlina nacionalizma (2018), koju će, u prevodu Sanje Đurković i Miše Đurkovića, ovih dana objaviti izdavačka kuća Klio.

Joram Hazoni (1964) predstavlja značajno ime u svetu savremene političke filozofije i jevrejske teologije. Po završetku studija u SAD vratio se u domovinu i aktivno uključio u intelektualni, ali i politički život Izraela. Paralelno je, međutim, gradio karijeru i u američkim konzervativnim intelektualnim krugovima. O velikom interesovanju za pitanja koja je pokrenula njegova knjiga Vrlina nacionalizma svedoči i činjenica da je povodom nje organizovano nekoliko velikih međunarodnih konferencija i napisano više od stotinu prikaza, osvrta i reakcija.

Poslednje decenije XX veka, kao i prve dve decenije novog milenijuma, odlikuju se intenziviranjem naučnih interesovanja za temu nacionalizma. Veliki broj studija pokazao je da nacionalizam i dalje poseduje niz neophodnih funkcija i pozitivnih strana koje omogućuju razvoj, slobodu, liberalnu demokratiju, solidarnost i napredak zajednica ili država. U tom smislu, ova angažovano i programski pisana knjiga, čiju osnovu čini suprotstavljanje imperijalnog poretka i poretka nacionalnih država, mogla bi se okarakterisati kao neka vrsta manifesta „nacionalističkog obrta" na Zapadu. U prvom delu knjige, naslovljenom „Nacionalizam i zapadnjačka sloboda", autor daje istorijski okvir za razumevanje sukoba imperijalizma i nacionalizma, koji se razvio unutar zapadnih nacija. Hazoni uvodi distinkciju između političkog poretka zasnovanog na nacionalnoj državi, koja teži da vlada nad samo jednom nacijom, i po retka čiji je cilj da donese mir i prosperitet tako što će ujediniti čovečanstvo u jedinstveni politički režim, što predstavlja imperijalističku državu

Spikerska interpretacija teksta: Dušica Mijatović
Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво