Džez

Reprodukovaćemo snimak koncerta kvarteta saksofoniste Nikole Masona, održanog 28. maja ove godine na Šafhauzer džez festivalu u Švajcarskoj.

Nikola Mason švajcarski je saksofonista srednje generacije i jedno od najznačajnijih imena tamošnje savremene džez scene. Nakon što je krajem prošlog veka posetio Njujork, po povratku u svoju zemlju završava džez studije i usavršava se kod velikana džeza poput Lija Konica, Dejva Daglasa i Miše Mengelberga. Na internacionalnom planu, svirao je sa Benom Monderom, Džeraldom Kliverom, Kenijem Vilerom, Kris Dejvis, i drugima. Jedan je od nekoliko muzičara iz Švajcarske koji sarađuje sa izdavačkom kućom ECM, što ga određuje i na stilskom planu. Aktivan je u postavi Third Reel, ali i sa svojim autorskim postavama.

Kvartet s kojim se predstavio na Šafhauzer džez festivalu, a koji je 2018. objavio album Travellers za ECM, uz Masona čine pijanista Kolin Valon, basista Patris More i bubnjar Lionel Fridli. Kao saksofonista, Mason se oslanja na skandinavsku tradiciju, od Jana Garbareka do savremenika Torea Brunborga. Činjenica da u bendu ima snažnu autorsku figuru poput Kolina Valona, određuje i način na koji Mason promišlja i aranžira svoje kompozicije, spajajući lirični, elegični i-si-emovski sentiment sa diskretnim nagoveštajima evropskog pristupa avangardnom džezu.

Autor emisije Nikola Marković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво