Читај ми!

Gramofonija – Koncerti za fagot, orkestar i čembalo Antonija Vivaldija

Izvode članovi orkestra „Franc List” pod upravom Šandora Friđeša uz sudelovanje fagotiste Gabora Janote i čembalistinje Žuže Pertiš. Emitujemo zapise sa ploče produkcijske kuće Hungaroton iz 1980. godine.

Snimci solističkih ostvarenja za fagot u tumačenju Gabora Janote su još od sredine šezdesetih bili deo Kvalitonovog i Hungarotonovog kataloga, u okviru kompilacija i, ređe, kao posebna izdanja posvećena delima za njegov instrument iz perioda 17. i 18. veka. U drugoj polovini osamdesetih godina, sa pojavom serija kompakt-diskova mađarskog nacionalnog izdavača, Janotine interpretacije doživljavaju nova izdanja sa digitalnim remasteringom, a ovi snimci su dostupni i danas na onlajn servisima. Među njima su i zapisi sa ploče koje večeras emitujemo, a koje je zabeležio Ferenc Dobo, dok je producent bio Ištvan Juhas. Značajno je pomenuti da je Hungaroton ovaj album uvrstio u selekciju najuspešnijih digitalno remasterovanih zapisa koji su objavljeni u Japanu 1987. godine.

Dizajn omota ove ploče je kreirao Đeze Varga dok je autor programskog teksta bio iskusni kritičar Ištvan Homolja, koji je sa Hungarotonom sarađivao od perioda Janotinih početaka šezdesetih godina. Postoje verzije izdanja na mađarskom, kao i one na engleskom i nemačkom jeziku, sa različitim naslovnim stranama, ali istim sadržajem ploče i teksta.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво