Читај ми!

Letnji festivali Euroradija 2021

Direktan prenos svečanog otvaranja Proms festivala

U 20 časova i 30 minuta uključujemo se u direktan prenos svečanog otvaranja ovogodišnjeg Promsa, koji se održava u Rojal Albert holu u Londonu. Nastupaju članovi Simfonijskog orkestra Bi-Bi-Sija pod upravom Dalije Stasevske, počasne gostujuće dirigentkinje ansambla, a sudeluje i hor Bi-Bi-Si Singers. Solisti su: Elizabet Luvelin, sopran, Džesika Dendi, kontraalt, Alen Klejton, tenor i Majkl Mofidian, bas-bariton.

U prvom delu programa biće izvedena Serenada muzici Ralfa Vona Vilijamsa, posvećena jednom od osnivača ovog važnog festivala – Henriju Vudu, koji ju je premijerno predstavio na Promsu 1938. godine. Inspirisano Šekspirovim Mletačkim trgovcem, ovo delo nas poziva da „pustimo muziku da nam se uvuče u uši”. Nakon toga sledi i Koncert za orgulje, timpane i gudače u ge molu Fransisa Pulenka, iz 1938. godine, u kojem ćemo kao solistu slušati Danijela Hajda.

U drugom delu koncerta premijerno će biti izvedena kompozicija When Soft Voices Die (Kada nežni glasovi utihnu) Džejmsa Mekmilana, pisana po porudžbini Promsa, kao i Druga simfonija iz pera Jana Sibelijusa.

Urednice i voditeljke prenosa Jelena Damjanović i Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво