Читај ми!

Imaginarni pejzaži – Tomas Kener: Motus

Slušaćete najnoviji album ovog nemačkog elektroničara koji je objavljen februara 2020. godine za frankfurtsku izdavačku kuću Mille Plateaux.

Kener se nakon više solo izdanja prepoznatljivog ambijentalnog zvuka lišenog ritma i melodije, vratio 2016. godine radu u okviru sastava Porter Riks sa Endijem Melvigom objavljujući i-pi Shadow Boat. Četiri godine nakon poslednjeg solističkog izdanja Tiento de las Nieves, na albumu Motus koji predstavljamo večeras, primećuje se svojevrstan povratak tehno-dron-minimal elementima koji su činili okosnicu dua Porter Riks. U osam numera pratimo puls plesnog podijuma koji se javlja u različitim manifestacijama i iz drugog plana, prekriven dubokim dron strukturama, sa jakim fizičkim manifestacijama zvuka čija sirovost i granularna promenljivost čine da se zapitamo da li će doći do granice raspada? Za razliku od drugih elektroničara koji su se obraćali sličnim bitovima, Kener demonstrira drugačiju vrstu estetike u kojoj izbegava pravljenje zvučnih skulptura, već radi sa ritmom kao glavnom odlikom pokreta dajući mu jednako apstraktan koliko ambijentalni karakter. Ne može se reći da je Kener imao na umu tek samo muziku uz koju bi moglo da se pleše, već pre intimno iskustvo i jak doživljaj pojedinca u kontekstu dostizanja kolektivnog blaženstva koje podrazumeva plesni podijum.

Evo kako je umetnik predstavio svoj rad:

Motus je za mene više nego samo muzika nastala uz pomoć analognih sintisajzera, ona govori o stavu, o načinu povezivanja sa zvukom i emociji/reakciji na koju utiče. Sanjarim o plesnom podijumu na kojem bi se molgo uživati uz Motus. Koji sve, ili bolje rečeno, kakvo društvo bi to omogućilo? I kada? Da li je to futuristički? (...) Motus je deo ovog istraživanja: pronaći ples oslobođen pulsa i gruv oslobođen ritma. Postoji pulsacija, a ona sporija se povezuje sa strukturama koje kao da urastaju u zemlju, poput stena i minerala, dok se brža pulsacija povezuje sa bićima koja streme uvis, poput trave, cveća, drveća i zvezda. Mesto susreta ova dva sveta, spajanje neba i zemlje - to je plesač. Pokreti i kretanje su čisti. Oni su poljubac duha i materije."

Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво