Muzika viva – Koncerti Nika Mjulija i Džona Adamsa

Predstavićemo koncerte iz 2019. godine ovih izuzetno uspešnih kompozitora dve udaljene generacije – autora u četrdesetim i sedamdesetim godinama – u kojima se vidi vitalnost koncertantnog žanra danas.

Niko Mjuli je verovatno najuspešniji američki autor mlađe generacije, koji iza sebe ima već brojne porudžbine vodećih američkih orkestara, kao i dve opere nastale na zahtev Metropoliten opere. Delo koje predstavljamo u večerašnjoj emisiji posvećeno je finskom violinisti Peki Kusistu, a nastalo je kao združena porudžbina čak četiri ugledna svetska kamerna ansambla – Australijskog kamernog orkestra, Kamernog orkestra iz Sent Pola, Norveškog kamernog orkestra i Kamernog orkestra Maler. Naziv ovog koncerta – Šrink – može se prevesti kao skupljanje, smanjivanje, čime autor ukazuje na redukciju veličine intervala koji su poslužili kao osnova tri stava ovog ciklusa. U prvom stavu, autor tematski materijal izvodi iz intervala none, u drugom je u fokusu interval sekste, dok je završni stav baziran na tercama. U ovakav konceptualni okvir, Mjuli unosi virtuozno koncipiranu violinsku deonicu, koja se u trećem stavu, sa podnaslovom Zaokreti odvija u gotovo neprekinutom, frenetičnom pokretu.

Za koncert za klavir pod nazivom Mora li đavo imati sve dobre melodije? veteran svetske muzičke scene Džon Adams je iskoristio citat izreke Martina Lutera. Ovaj koncert je napisan za Judžu Vang, i njen izrazito ekstrovertan pijanistkički stil, a premijerno ga je 2019. godine izvela ova umetnica uz pratnju Filharmonije iz Los Anđelesa pod upravom Gustava Dudamela. Trostavačno delo povišene tenzije i zasićenog zvuka, ispunjeno brzim pasažima, koji se stapaju sa orkestarskim zvukom, brišući granicu između soliste i orkestra. U svom karakterističnom maniru, Adams i u ovom delu spaja različite izvore inspiracije, od istorijskih stilova do popularne muzike, stvarajući niz prijemčivih i zavodljivih tema, opravdavajući naziv ovog koncerta.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво