Читај ми!

Operska sezona Euroradija 2020/2021

Đuzepe Verdi: Magbet

Reprodukovaćemo snimak opere „Magbet” Đuzepa Verdija, zabeležen na predstavi u Bečkoj državnoj operi 10. juna ove godine. Tada je premijerno predstavljena nova produkcija ove opere koju potpisuje australijski reditelj Bari Koski.

Izvrsnu pevačku podelu predvodili su Luka Salsi kao Magbet i Ana Netrebko kao Lejdi Magbet, dok je Horom i orkestrom Bečke državne opere dirigovao Filip Žordan. Inače, ovaj francusko-švajcarski dirigent je u petak 2. jula u operi Bastilja u Parizu imao oproštajni koncert sa orkestrom i horom Pariske opere, jer odlazi na novu poziciju muzičkog direktora Bečke državne opere.

Operu Magbet Verdi je osmislio nešto drugačije od svojih prethodnih ostvarenja. Briljantim podudaranjem muzike sa Šekspirovom mračnom psihološkom dramom o nezajažljivoj požudi za vlašću, kompozitor osvetljava psihu ozloglašenog para - Magbeta i Lejdi Magbet. Verdi, takođe, pokazuje muke škotskog naroda, koji trpi strašne posledice političkih borbi. Magbet je zapovednik u vojsci kralja Dankana, a istovremeno on i njegova žena teže da se domognu prestola. Stoga je nova postavka ove opere koju je režirao Bari Koski obojena mračnom atmosferom od samog početka i odvija se u tami, koju, kako sam reditelj objašnjava, ne crpi iz Šekspirovog komada s jedne ili Verdijeve muzike sa druge strane, već iz same opere u celini.

Baš kao i u Šekspirovoj drami, opera započinje scenom sa vešticama, koje imaju važnu ulogu tokom cele opere, ali se u postavci reditelja Koskija one ne vide, već se nalaze u pozadini, daleko u tami.

Urednice Ksenija Stevanović i Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво