Gramofonija – Voki Kostić: Incidenti i momenti

Slušaćete džez svitu „Incidenti i momenti” ansambla Vokija Kostića. Emitovaćemo zapise sa ploče švajcarske kompanije International Pick iz 1978. godine.

Diskografijom Vokija Kostića, kao i njegovim opusom generalno, dominiraju čuvena ostvarenja pisana za filmove i televiziju, po kojima je ostao upaćen. Međutim, u ovoj značajnoj kolekciji se mogu pronaći i retki zapisi muzičkih ostvarenja ovog kompozitora koja postoje i u verziji za samostalno izvođenje, kao i dela nastala u saradnji sa vokalnim i instrumentalnim solistima. Među njima se ističu ploče realizovane sa beogradskim i jugoslovenskim džez muzičarima, kao što je muzika za predstavu „Kod lepog izgleda" Ateljea 212 u izvođenju kvinteta Zorana Jovanovića ili brojni snimci sa ansamblima Lale Kovačeva, sa kojima je Kostić sarađivao kao kompozitor, aranžer i izvođač. To je slučaj i sa albumom koji večeras emitujemo, a koji sadrži, reklo bi se, dvostruku svitu sačinjenu od stavova koji su posvećeni elementarnim nepogodama i prirodnim pojavama. Pored neuobičajene koncepcije u kontekstu džez muzike, Kostićeva koncepcija svitnog ciklusa se može smatrati vrlo osobenom i kada se sagleda u odnosu na evropska muzička stremljenja tog vremena, naročito kada se ima u vidu način realizacije, tj. muzički sadržaj stavova koji pokazuje zavidno umeće tadašnjih beogradskih muzičara, kao i značajnih gostiju koji su učestvovali u realizaciji albuma. 

Producent ovog albuma je bio kompozitor, dok je snimatelj bio Slobodan Mladenović koji je potpisao više desetina albuma umetničke i popularne muzike u izdanju PGP-a. Autor masteringa je čuveni švajcarski inženjer Riko Sondereger dok je omot ploče izrađen na osnovu fotografija Tomislava Peterneka i ilustracije Ludeka Peteka.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво