Читај ми!

Imaginarna edicija

Aleksandar Genis: Ruski svet

U emisiji Imaginarna edicija, od ponedeljka, 28. juna do četvrtka, 1. jula, možete pratiti esej „Ruski svet” iz knjige Aleksandra Genisa „Koža vremena”. Prevod s ruskog: Melina Panaotović. Knjigu će uskoro objaviti izdavačka kuća „Geopoetika”.

„... Dok sam posmatrao ljude koji su srušili režim koga su se i naši i tuđi grčevito plašili, ulovio sam sebe u mislima da prepoznajem sve i svakoga: bradate fizičare i dugokose liričare. Vešto manevrišući između konformizma i zatvora, stigli su do slobode. Delimično i zato što su, načitavši se debelih časopisa, čitav život učili da izbegavaju podlosti, razlikuju svoje, podnose tuđe, obožavaju kulturu i veruju u njenu iskupiteljsku moć.

Šta je danas s njima? Pa, ništa naročito. Po meni, promenili su se manje od svoje zemlje. Sa time se ne slažu svi. Govore mi da je vreme „obrazovanštine" prošlo. Skeptici smatraju da ju je zamenio „kancelarijski plankton" - uskih interesovanja i širokih mogućnosti. Oni su oprezni zato što imaju šta da izgube. Nisu radoznali, jer su sve već videli. Ne hrle ka koloseku, zato što se snalaze sa komforom. Teže ih je zadiviti i jednostavnije razočarati. Oni već više ne žive u kuhinji, manje piju, znaju jezike, ne plaše se granica i cene slobodu da ih prelaze.

Moguće je da je tako, ali u suštini sve je ostalo tamo gde je i bilo na početku. Čitaoci kao i pre čine partiju zdravomislećih, kojoj otadžbinska kultura treba da zahvali za svoje postojanje, u svim vremenima i pod svakim režimom..." (odlomak iz eseja Ruski svet)

Tekst je čitala Gordana Gačić
Urenice: Olivera Gavrić, Tanja Mijović, Olivera Nušić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво