Читај ми!

Džez

Reprodukovaćemo snimak koncerta sastava saksofoniste Pera Teksasa Johansona, zabeležen 14. oktobra 2019. na Stokholm džez festivalu.

Per Teksas Johanson jedan je iz plejade švedskih muzičara srednje generacije, koji su kroz različite postave poslednje tri decenije definisali zvuk savremenog skandinavskog avangardnog džeza. Za razliku od dominantnih saksofonista poput Matsa Gustafsona ili Martina Kihena, rad Johansona mahom je bio vezan za postave drugih muzičara ili kolaborativne projekte, a sarađivao je sa Fredrikom Ljungkvistom, Goranom Kajfešom, Torbjernom Zeterbergom, grupom Atomik, i drugim istaknutim akterima tamošnje scene.

Na Stokholm džez festivalu Per Teksas Johanson predstavio se vlastitim kvintetom koji dopunjavaju Matijas Stol na vibrafonu i marimbi, violinistkinja Jozefin Runstin, harfistkinja Margareta Bengtson i bubnjar Konrad Agnas, uz vokalistkinju Rebeku Tornkvist u jednoj numeri. Sam Johanson svira klarinete, saksofon, obou, i flautu, pa ova instrumentalna raznovrsnost doprinosi širini zvučne palete benda. Bendlider se u ovom formatu prevashodno oslanja na kamerni kvalitet većine instrumenata, pa su kompozicije mahom u sporijem ili srednjem tempu uz diskretnu bubnjarsku rolu. Johanson se u osnovi oslanja na postulate skandinavskog avangardnog džeza utemeljenog u američkom zvuku iz šezdesetih godina prošlog veka, ali ga ovakvom postavom i aranžmanima nadograđuje na autentični način.

Autor Nikola Marković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво