Читај ми!

Muzika viva

Koncerte za orkestar Tjerija Eskeša i Sebastijana Karijera slušaćete u interpretaciji Simfonijskog orkestra iz Sinsinatija pod upravom Luja Langre.

Simfonijski orkestar iz Sinsinatija je od svog osnivanja bio posvećen promovisanju savremenog stvaralaštva, a u sezoni 2015/2016. poručili su tri kompozicije od trojice autora sa tri strane sveta – Žuoa Tijana iz Kine, francuskog kompozitora Tjerija Eskeša i američkog autora Sebastijana Karijera. Ovi umetnici bili su pozvani da komponuju nova dela za orkestar u kojima bi pokazali virtuozitet, stil i zvuk ansambla koji je sa uspehom premijerno izvodio dela velikana muzike XX veka, poput Lutoslavskog i Bartoka.

Dela koja ćete slušati u večerašnjoj emisiji zabeležena su tokom živog izvođenja krajem 2015. i početkom 2016. godine a potom su objavljena na dvostrukom albumu u izdanju diskografske kuće Fanfare iz Sinsinatija.

U emisiji ćemo predstaviti dva dela sa ovog izdanja – kompoziciju Psalmos Tjerija Eskeša, zasnovanu na koralnim melodijama koje su koristili nemački luteranski kompozitori, a pre svega Johan Sebastijan Bah, kao i ostvarenje pod nazivom Fleks Sebastijana Karijera. Govoreći o ovom delu, Karijer je rekao da je bio inspirisan kompleksnošću orkestra kao hiperkoordinisanog društvenog subjekta, grupom od sedamdesetak jedinki koje sarađuju, ali koje se međusobno takmiče, kao i ljudi u svom svakodnevnom životu, u potrazi za priznanjem, ali i nadmoći. Ta ideja o dinamičnim odnosima u orkestru koji se odvijaju na razmeđi kompeticije i kooperacije, nalazi se u osnovi kompozicije Fleks. Kroz šest stavova ovog dela solisti se predstavljaju virtuoznim solo nastupima, izniklim nad „tapiserijom boja i ritmova”. Okosnicu dela čini stav „Sami i zajedno” u kojem gudači stvaraju blistavu atmosferu, nalik na apoteozu čitavom orkestru.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво