Читај ми!

Opera – Đoakino Rosini: Seviljski berberin

Reprodukovaćemo snimak opere „Seviljski berberin” Đoakina Rosinija, zabeležen na predstavi u Rimskoj operi, 29. novembra 2020. godine. Pevačku podelu predvodio je mladi poljski bariton Andžej Filončik koji je nastupio u ulozi Figara, a Horom i orkestrom Rimske opere dirigovao je Danijele Gati.

Novu, filmsku produkciju ove operske predstave priredio je Mario Martone, budući da je ovo izvođenje publika imala priliku da prati na televizijskom kanalu RAI 3 nekoliko dana kasnije, dok su umetnici u pozorištu nastupili bez prisustva publike.

Seviljski berberin, danas najomiljenija komična opera u istoriji, isprva je naišla na otpor na premijeri 1816. godine. Naime, u publici je sedeo i veliki broj poštovalaca Đovanija Paizijela koji je pre Rosinija napisao takođe popularno delo na isti libreto. Ipak, Rosini je bio genije muzičke komedije, sa neprevaziđenim osećajem za vreme i sposobnošću da u melodiji zarobi suštinu lika, što je vrlo brzo njegovog Seviljskog berbina učinilo jedim od stožernih dela operskog repertoara. Fascinantna je činjenica da je ova opera napisana za tri nedelje, zbog čega je uvertira morala biti pozajmljena iz ranijih Rosinijevih dela, ozbiljnih opera Aurelijan iz Palmire, odnosno Elizabeta kraljica Engleske.

Urednice emisije Jelena Damjanović i Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво