Читај ми!

Imaginarna edicija

Kliford Gerc: Zdrav razum kao kulturni sistem

U emisiji Imaginarna edicija, od srede, 9. do petka, 11. juna, možete slušati tekst Kliforda Gerca „Zdrav razum kao kulturni sistem” u prevodu Srđana Prodanovića.

Autor u tekstu nastoji da dosledno svom pozivu antropologa, razmotri implikacije različitih kulturnih varijacija pri ispoljavanju zdravorazumskog rezonovanja. Nauka, naime, predstavlja konkurentski sistem mišljenja koji u jednakoj meri kao i zdrav razum pretenduje na univerzalnost i datost. Međutim, relativno veliki potencijali intervencije u naše okruženje koji su došli sa oslobađajućim efektima naučnih apstrakcija često su, smatra Kliford Gerc, podrazumevali nekakvu inherentnu prevlast nad zdravorazumskim sistemima mišljenja. Tako se u antropologiji često govorilo da određena verovanja i mitovi vrše neku vrstu naučne funkcije. Zdrav razum se, kako ističe Gerc, vidi kao neka vrsta „ostatka”, odnosno rezidualnog kognitivnog pomagala koje je inherentno manje vredno u odnosu na sofisticiranije oblike mišljenja koji se ispoljavaju na ma kojem meridijanu.

Tekst Kliforda Gerca biće objavljen u knjizi „O zdravom razumu” koja će uskoro izaći u zajedničkom izdanju Akademske knjige iz Novog Sada i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda.

Čita Gordana Gačić.
Urednica Olivera Nušić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво