Читај ми!

Muzika sveta – WOMEX 2020: Bend Magoš

U drugoj emisiji ciklusa posvećenog 26. festivalu Womex, čućete nastup mađarskog benda Magoš zabeležen u dvorani Palate umetnosti u Budimpešti 22. oktobra 2020. godine

Ovo je bilo prvo digitalno izdanje prestižnog world music festivala koji se odvijao u

Budimpešti od 21. do 25. oktobra 2020. godine. Da podsetimo, Womex, odnosno Worldwide music expo, je najveća konferencija svetske muzičke scene koja uključuje sajam, tribine, filmove i koncerte, koji nisu izostali ni na ovom digitalnom izdanju.  Na njegovoj platformi bilo je registrovano više od 1130 učesnika iz 90 zemalja. Ugostili su 38 umetnika, prikazan je 21 dokumentarni film, održane su 23 konferencijske sesije, 7 mentorskih sesija, a bilo je i 147 video štandova na digitalnom sajmu. Tokom 26. festivala strimovano je 70 sati onlajn sadržaja, a u fokusu je bila mađarska scena.

Nastup benda Magoš zabeležen je u dvorani Palate umetnosti u Budimpešti 22. oktobra 2020. godine. Ovaj sastav su 2008. godine osnovali mladi muzičari sa ciljem da prouče i prenesu tradiciju mađarske narodne muzike, uz očuvanje izvornog zvuka. U tom smislu, svoje veštine sticali su tokom terenskih istraživanja, učeći od najboljih seoskih muzičara, a fokus im je usmeren ka mađarskom pokretu nazvanom tanchaz koji je započeo 70-tih godina prošlog veka i odnosi se na "oživljavanje" tradicionalne kulture, posebno muzike i igre. Ovaj termin izveden je iz transilvanijske tradicije održavanja plesova u domovima pojedinaca.

 

Urednica emisije: Marija Vuković

  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво